ProDoc ontwikkelt proces orgaandonatie bij kinderen
Kinderen staan vaak niet in het orgaandonatie-register. Onder de 12 is dat überhaupt niet mogelijk.
Kinderen redden kinderlevens
Daarom is het project ProDoc (Protocol for Donation in Children) in het leven geroepen, gesteund door de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting. ProDoc richt zich op het optimaliseren van het proces rondom kinderdonorschap. Belangrijk, want het bestaande protocol rondom algemene orgaandonatie is vooral gericht op volwassenen. In dat protocol is de eerste stap het raadplegen van het Donorregister, waarna met de familie en nabestaanden het gesprek over donatie wordt gestart. Kinderen staan echter vaak niet in het register; onder de 12 jaar is dat überhaupt niet mogelijk. Door dit protocol speciaal op kinderen af te stemmen, gaan ouders naar verwachting vaker akkoord met donatie. Zo wordt het niet alleen helderder voor ouders wat de mogelijkheden zijn, maar wordt ook het overlijden van kinderen op de wachtlijst voorkomen.
Kennis uitwisselen
Naast het optimaliseren van het protocol bij kinderdonorschap, richt ProDoc zich op het vergroten van de kennis van betrokken medische professionals, door die onderling uit te wisselen. Projectleider Marion Siebelink (UMCG): “De meeste kinderen die sterven en een geschikte donor zouden zijn, komen zeer plotseling te overlijden. Denk aan een auto-ongeluk of een (bijna-)verdrinking. Dit vraagt specifieke kennis en vaardigheden van de medische professional als het gaat om het bespreken van orgaandonatie. Omdat orgaandonatie niet vaak voorkomt in de kindergeneeskunde kunnen professionals weinig ervaring opdoen. Een digitaal protocol waarmee alle kinder-ic’s hun ervaringen kunnen delen om zo een best practice te ontwikkelen, helpt hierbij.”
Bijzonder wat er allemaal voortvloeit uit lieve kleine Remy. Alleen zo schrijnend hoe erg jullie en wij hem moeten missen.