Remy (3) redt als donor levens na dodelijk ongeluk

Dirk en Jessica Kuijt verloren twee maanden geleden hun zoontje Remy (3) na een ernstig auto-ongeluk. Ze namen de moeilijke beslissing om Remy’s organen beschikbaar te stellen. Hun zoontje redde met zijn leven al twee andere levens.

Vader Dirk plaatste maandag een openhartig bericht op zijn Facebookpagina over het donorschap van Remy. „Een zilveren rand om de donkere wolken”, noemt hij het.

ONGELUK

De familie Kuijt uit Katwijk raakte twee maanden geleden betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Vader Dirk, moeder Jessica en zoontje Dex overleefden het ongeval. Remy, de jongste van het gezin, vocht in het ziekenhuis voor zijn leven, maar overleed een aantal dagen later.

Met zijn vrouw had Dirk een tijd geleden al eens gepraat over wat zij zouden doen als een van hen zou komen te overlijden. Ze hadden echter niet gepraat over het scenario waarbij een van hun zoons om het leven zou komen. „De pijn die wij voelen, wens ik niemand toe. Ik kan het niet omschrijven”, vertelt Dirk aan Metro.

Kort na het overlijden van Remy besloten zijn ouders Remy’s organen te doneren, zonder dat de arts het aan hen hoefde te vragen. „Onze arts was blij toen wij zelf met het initiatief kwamen. Hij gaf aan dat hij er een hekel aan heeft om de vraag die onderaan zijn lijstje staat te stellen.”

Remy’s organen hebben tot nu toe twee levens gered. Een 7-jarig jongetje heeft Remy’s lever gekregen en een man van 65 jaar kreeg zijn nieren. Dirk: „Mijn vrouw en ik zijn heel blij dat wij twee levens hebben kunnen redden, maar het verzacht onze pijn niet. We krijgen onze Remy er niet mee terug. Maar toch hebben we het gedaan, want wat als Remy na het ongeluk een orgaan nodig had gehad? Dan waren we dolblij geweest met een donor.”

De ouders schrokken toen zij hoorden dat er zo weinig kinderdonoren zijn, slechts twintig per jaar. Met het bericht dat Dirk op Facebook plaatste, hoopt hij andere ouders bewust te maken van kinderdonorschap. „Het laatste wat ik wil, is andere mensen vertellen wat zij moeten doen. Ik begrijp het heel goed als ouders ervoor kiezen om hun kind niet op te geven als donor, want het is de verschrikkelijkste beslissing die een mens kan nemen. Maar ik hoop dat mensen er na het lezen van mijn bericht wel serieus over nadenken.”